TILMELD NYHEDSBREV

MÅNEDENS INTERVIEW

Månedens interview med Gitte Bagger, hvis ca.2-årig Bichon Havanais hunhund ZIMBA, var gravid og havde termin d. 7.juni 2012.


Her kan du se hvalpene som blev født d.6.juni 2012. SE NY VIDEO


Har du haft hvalpe før, Gitte?
Nej, aldrig - så det er meget spændende. Men de er jo ikke til at stå for.

Hvad har givet dig mod på at prøve det?
For det første, fordi vi selv kunne tænke os en mere, og så skulle det selvfølgelig være en af vores egne. Det er det fedeste. Og det kunne være utrolig spændende at få sit eget kuld, og opleve det hele fra starten af, fødslen og de første uger - det må være spændende.

Er der stambog på hvalpene?
Ja, og både hanhunden og min hunhund er blevet pataella-undersøgt (Det er en undersøgelse for løse knæskaller, som er særligt for denne race og som avlerne forsøger at avle ud af racen) og begge har fået superfine karakterer 0/0 - begge er avlsgodkendte. Og før jeg havde fået undersøgt om de begge var raske - havde jeg ikke gået igang med projektet.Da Zimba var konstateret 0/0, så gik jeg i gang med at finde en han.

Hvor mange hvalpe har hun så i maven?
Hun er blevet scannet til at have 6-8 hvalpe. Måske ligger der nogen inde bag ved og skjuler sig.

Blev hun bedøvet under scanningen?
Slet ikke - hun blev bare barberet på maven og det var sjovt at se en af hvalpene bevæge sig inde i hver deres bobbel.

Er der noget du har taget højde for, her under graviditeten?
Jeg har planlagt at hvalpene skal socialiseres, de skal i babypool, køres tur og ud i den store verden. Og jeg er nervøs for at rovfugle tager små hvalpe, så vi har et bur med net over, til at sætte i haven. Jeg er nok meget pyldret, jeg vil nok være der hele tiden, griner Gitte.

Vi har lavet en fødekasse på ben  som er hævet så det ikke trækker fra gulvet, og hun skal føde på badeværelset og så skal kassen bæres ind i soveværelset, den første uge, så jeg kan høre, hvis der sker noget med hvalpene, eller Zimba selv bliver urolig. Jeg skal være der for at hjælpe hende og få hende til at føle sig tryg. Så skal de tilbage til badeværelset og når de bliver større, så får de lov at rende rundt over det hele.

Hvad har du gjort dig af tanker om indhegning af haven?
De har et stort areal de kan boltre sig på - græsplænen - og over halvdelen af haven er hegnet ind. Der er mindst 500 m2.

Har du nogen usikkerhed omkring fødslen?
Ja, jeg vil gå ud af mit gode skind, hvis der sker noget, er noget unormalt eller der kommer en dødfødt hvalp, men tanken om fødslen er også fascinerende - af at være der og hjælpe hende ved fødslen. Så det er lidt med blandede følelser. Jeg har www.elinb.dk til at assistere mig, hun har prøvet det mange gange før.

Hvordan har du forberedt dig på at assistere ved fødsen?
Jeg fik en bog i julegave med hvalpefødsler og blev i første omgang lidt forskrækket. Da jeg så billederne, klappede bogen i og sagde, at det turde jeg ikke. Men dels var hun i løbetid, og nu har jeg kigget på billederne igen og har fået mod på det. Derefter gik der så 2½ måned, før hun blev parret - i påsken.

Hvad får hun at spise under graviditeten?
Hun får hvalpefoder de sidste tre uger. Det er Origin - som jeg har valgt, fordi det er uden sukker og korn. Ind imellem får hun lidt tartar og lever.

Ved du hvor meget hvalpene vejer, når de er født?
Nej, men det kan ikke være meget.  Ca. 120-140 gram. Jeg laver et skema, så hvalpekøberne kan se, hvornår de er født, vægten og hvilken rækkefølge de er født i. De får et farvet bånd om halsen, så jeg kan registrere hvem der er hvem.

Er nogle købere der har meldt sig?
Ja, der er flere der er interesserede. Hvis alle dem der har sagt de vil købe, så er vi i underskud.

Hvilke krav stiller du til dine købere?
At det er velovervejet at de vil have en hund. De skal være gode til hunde.

Hvordan vil du finde ud af, om de er gode købere?
Dels har jeg jo også en mand, som kan skue køberne på hårene, og dels vil jeg tale med dem, når de kommer på besøg.OG så vil jeg observere hvordan de er sammen med Zimba og hvordan hun accepterer de interesserede købere.

Vi har faktisk lige prøvet at have en interesseret køber på besøg, som Zimba helt tydeligt viste tillid til. Hun lagde sig på hendes tæer og klistrede sig op af hendes ene ben. Den anden person der var med, var hun ligeglad med. Så vi regner med, at Zimba selv kan vælge sine børns nye forældrene.

Hvad med nu de sidste dage inden fødslen?
Ja, der tager vi kun afsted på skift. Hun skal ikke være alene. Hun skal med til fætter-kusine-fest, hvor de får deres hund passet, så vi kan tage Zimba med.

Har du nogen ide om, hvordan fødslen går i gang?
Hun bliver urolig og vil ud og man kan tjekke temperaturen - det har jeg læst.

Hvornår kan de interesserede hvalpekøbere komme på besøg?
Efter en uge kan de komme og kigge og efter 3 uger må de gerne tage dem op.
TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM