TILMELD NYHEDSBREV

LØBETID OG DENS GLÆDER

Hvornår kommer min hund i løbetid første gang?
En tæve kommer i løbetid første gang når der er gået 6-14 måneder. Små hunde kommer tidligt i løbetid og store senere i løbetid. Min dyrlæge har fortalt mig, at det afhænger af om solen er ved at være aftagende eller tiltagende. Min egen hunhund som var født i marts, kom første gang i løbetid i marts året efter. Så løbetiden "sprang" altså den mørke vintertid over. Tæven kommer oftest i løbetid to gange om året med 6-7 mdr. mellemrum, men nogle racer kommer kun i løbetid en gang om året. (Ulve kun en gang om året)

Hvornår kan en hunhund blive gravid?
Tæven er normalt parringsklar fra 10 måneders alderen. Dens seksualcyklus kan deles op i 4 perioder: forbrunst, brunst, efterbrunst og hvileperiode. Her får du nogle pejlepunkter:
  1. Forbrunst er perioden fra starten af løbetiden og den varer ca. 9 dage. Tæven ændrer tydeligt adfærd, bliver rastløs, drikker meget og tisser meget. Skamlæberne hæver op og der kommer blod fra skeden. Nogle tæver bløder næsten ikke og derfor er det svært at sige, at løbetiden er indtruffet. I denne periode er der ingen interesse for hanhunde.
  2. Brunst varer også i 9 dage. Kønslæberne er fortsat hævede men blødningen aftager. Blodet bliver gulligt eller lyserødt og hun er nu parringsvillig for nu sker ægløsningen. Hun driller hanhunden og drejer halen til siden for at byde sig til. Brunsten er slut, når hun virker uinteressant i hannen.
  3. Efterbrunst er den periode, hvor livmoder og æggestokke igen bliver inaktive. Denne periode er på 70 dage eller 2½ måned. Hvis tæven er med hvalpe går der nøjagtig 63 dage - så føder hun. Ungerne ligger i en lang pose på hver side af kroppen og man kan føle dem "som perler på en snor".
  4. Hvileperiode er indtil næste løbetid starter. Almindeligvis varer den 3 måneder.
Hvornår er det fornuftigt at få hvalpe?
De små racer er mentalt modne som 2-årig og de store som 3-årige. Se derfor nøgternt på hundens modenhed. Modenhed kan være svært at dømme om, så hvis du er i tvivl, så vent et ½ til et helt år mere. Det er synd for tæven, hvis den er for ung til at kunne klare opgaven. Det kræver meget af hende at få f.eks. 11 hvalpe. Det kræver overskud og styrke og mentalt overblik at holde styr på sådan en flok. Så tænk langt frem. Fra du beslutter dig og til hvalpene skal hjemmefra som 8 uger gamle er der maximalt 5 måneder. Er din hund klar til det og er du? 

Det er et stort arbejde for begge parter. Rengøring flere gange om dagen i det rum hvalpene er, evt. madning med sutteflaske 8-10 gange om dagen, hvis de ikke tager føde til sig. Masser af interesserede købere der skal besigtige og vælge en hvalp. Har du plads til det? Når de bliver 4-8 uger gamle er der fuld knald på dem og de skal have masser af udendørsplads at lege på. Det er 24 timer i døgnet i 8 uger, og bagefter er du dødtræt, for du sover ikke jævnt og du knokler hele tiden. Du er både mentalt og fysisk på hele døgnet rundt. Om natten skriger hvalpene og du må op, fordi du bliver i tvivl om, om det er tæven der ligger på den, eller den er sulten. De siger mange lyde, smågør og piver helt fra fødslen af. Så tænk dig om - er du klar til arbejdet?

Når løbetiden er ovre.
Når din hunds periode er slut skal du vaske den grundigt bagi med sæbe, så den ikke har duftresten med til træningen som gør den fortsat attraktiv.

Hvorfor bliver tæven så stille?
Under løbetiden er hunden ofte mere "klistrende" - løber ikke så langt væk fra dig på gåturene og holder sig tæt ved dig om aftenen, når det er sengetid - for hunden altså :).
 
Løbetiden er en usikker tid for tæven, den første gang den oplever den. Jeg plejer at sige, at det gør stort indtryk på den. Den bliver meget stille, ser på dig på en anden måde: "Hvad er det for noget mærkeligt noget" og "Hjælp". I denne måned har den brug for beroligelse og ro. 
 
Det er dit ansvar, at behandle dit hund som "et råddent æg" under løbetiden, da hunden oftest er meget sårbar og trænger til kæl, meget ros og kærlighed. Ingen hårde udskældninger. Brug denne tid til at knytte stærke bånd til din hund. Læg dig f.eks. ned på gulvet og tal hundesprog med den. Det er en god oplevelse for jer begge. Og behøver jeg at sige, at ord er overflødig støj.
 
Hvorfor sætter den sig hele tiden ned, når vi går tur?
Når din hund kommer ud blandt andre hunde vil du opleve, at hanhundene hænger i numsen på den hele tiden. Den sætter sig ned og ser hjælpeløst på dig. Det er når den er i forbrunstperioden på de 9 dage. Du skal hjælpe din hund og genne andre hunde væk fra den. Den skal opleve en opbakning fra din side i denne svære tid. Husk også at en hund ikke spiser smertestillende og ofte har smerter i denne tid. Smerter gør både dyr og mennesker ulideligt trætte. Mere modne tæver vil vise tænder overfor hanhunde der hænger i numsen af den. 
 
Hvordan undgår jeg at få min hunhund parret?
Det er nemt. Du isolerer din hund i 3-4 uger. Det er kun et spørgsmål om fantasi. Den kan sagtens leve på et stort (bade) værelse i denne tid, og hunden vil opleve, at du beskytter den mod farer og for meget virak. Det med P-sprøjter og medicin fraråder de fleste dyrlæger. Nedsunken livmoder og inkontinens er en af ulemperne. Det er selvsagt heller ikke naturligt. Hvis man aldrig ønsker at få hvalpe, kan man dog sterilisere hunden.

Parringen.
Det tager kun et splitsekund før en han og en hunhund hænger sammen og er i gang med at parre sig. De hænger sammen i 10-15 minutter. Undervejs vender hanhunden sig så de står numse mod numse. Når parringen er slut drypper hunhunden, slikker sig og de går hver til sit eller begynder at lege. 

Kan hunden deltage i hundetræningen?
I
 løbetiden kan du knytte gode bånd til din hund, ved ikke at kræve for meget af den, men i stedet træne lidt mere med den. Den skal jo stadigvæk have motion. Det skal være i en have eller på et areal, hvor der ikke er uro og andre hunde. En optimal træning finder sted på et trygt sted, hvor du kan have god kontakt til din hund, og hvor træningen kan live den positivt op.
 
Imens din hund er i løbetid, må den ikke deltage i hundetræning i 3-4 uger. Men da du jo også skal træne imellem træningsgangene og sandsynligvis har fået udleveret et træningsskema af hundetræneren er det intet problem. Hundetræningskurset er jo kun et sted hvor du lærer øvelserne korrekt og fungerer som en støtte til din daglige træning. Du deltager naturligvis fortsat på kurset - dog uden hund. 
 
Hvorfor må den ikke deltage på et kursus?
Under løbetiden duften din hund ekstra meget af feromoner - og vel og mærke dem, som gør hanhundene opmærksom på, at tæven er parringsklar. Og det tager kun et splitsekund før en han og en hunhund hænger sammen og er i gang med at parre sig. Desuden er det umuligt at træne både din og de andre hunde, når hanhundene er parringsklar og gerne vil bedække hende den skønne. Når din hunds periode er slut skal du vaske den grundigt bagi med sæbe, så den ikke har duftresten med til træningen som gør den fortsat attraktiv. Men nogle hunde dufter flere måneder efter og trækker en hale af hanner efter sig.
 
Hvad er feromoner?
Feromoner er et kemisk signalstof, som biologisk levende væsner udskiller i små mængder til omgivelserne, og som fremkalder instinktiv adfærd af organismer fra den samme art som afsenderen. Kilde: www.Ordbogen.com

TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM