TILMELD NYHEDSBREV

MAVEVENDING
- En beskrivelse jeg fandt på nettet.

Jeg sad her i eftermiddag og læste, da jeg pludselig hørte vores hanhund pive/hyle udenfor. Jeg kigge de selvfølgelig straks efter ham, og så til min rædsel at han stod og pøvede at kaste op uden held, mens han klagede sig og maven var MEGET udspilet.

Vi var netop kommet hjem fra en køretur 1. time i forvejen med to raske og friske hunde. Jeg råbte straks efter min mand, at hunden havde mavevending, og at vi skulle til dyrlægen NU! Jeg ringende til dyrlægen, og sagde at vi var på vej, og 10 min efter var vi der.

Den stakkels hund hylede af smerte hele vejen i bilen. Jeg må indrømme, at jeg ikke gav ham så mange chancer, da jeg ved at mavevending tager livet af mindst 50 % af de hunde, det rammer. Jeg forventede egentlig, at han straks ville blive opereret, men istedet fik han en slange ned i maven gennem munden, og efter lidt tid begyndte der at komme luft op. Og sikken en lettelse - maven faldt til normal størrelse og hunden var tydeligt lettet.

Men så skulle maven skylles, hvilket krævede at hunden var lettere bedøvet. Da han var i chok, da han kom, var hans kredsløb meget påvirket, så selv om han fik bedøvelse til 8 kg. ( han vejer 25 kg), så var han lige ved at dø mellem hænderne på os. Vejrtrækningen blev simpelthen langsommere og langsommere og var til sidst ved at gå helt i stå. Han fik så noget opkvikkende og kom tilbage til overfladen igen efter lidt tid. Pyh-ha.

Nå, men efter skylningen kom han til sig selv igen, men kort efter, at han kom på benene begyndte luften at samle sig i maven igen, og han måtte bedøves igen og skylles endnu mere. Han blev skyllet igennem med ca. 60 liter vand, og der viste sig at sidde en foderprob nede i maven, som nu blev skyllet ud.

Herefter fik han det meget bedre. Men når først de har haft en mavevending, så er de udsatte for at få det igen. Så om et par dage, når han er kommet sig, skal han ved en mindre operation have syet mavesækken fast, så den ikke kan dreje igen. Bare tanken om at vi ikke havde været hjemme da det skete er ikke til at bære at tænke på. Så jeg er glad for, at han får den operation.

Pyh - sikken en eftermiddag, men vi er mere end lykelige for at vores kære hund, var en af de heldige, der overlevede denne grimme lidelse. Vi aner ikke hvad der forårsagde det - hverken foder eller motion havde været anderledes end sædvanligt. Ulykkerne kan altså bare ramme som lyn fra en klar himmel.

Spørgsmål til dyrlægen
Hvordan er arveligheden for mavevending?

Svar
Årsagen til mavevending/mavedrejning er indtil videre ukendt. Der er flere faktorer, som ser ud til at være fælles hos hunde, som er udsat for mavedrejning. Individer af store hunderacer med dybe brystkasser ( f. eks. schæferhund, irsk ulvehund) er prædisponeret for mavedrejning.

Det er dog ikke det samme som at sige, at tilstanden er direkte arveligt fra forældrene til deres afkom. Der er mange andre faktorer, som pt er under forskernes lup, bl. a. slaphed af mavesenen, hormonfaktorer, mavetømningsfrekvens, diæt og hundens alder.

Nyere forskning har vist, at det gamle råd at fodre ofte med små portioner hos de fleste racer ikke har nogen som helst forbyggende virkning.

Fagdyrlæge John C. Dee
TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM